Hoppa till huvudinnehåll
Bröllopspar går över en bro

33 tips för ett billigare bröllop

Att gifta sig kan kosta i stort sett hur mycket som helst, men det måste inte vara dyrt. Ni kan ordna ett underbart, minnesvärt till en kostnad som ni kan leva lyckliga med.

Tips hur du får ett billigare bröllop

Ett billigare bröllop kan dels spara pengar, dels faktiskt stärka förhållandet på längre sikt – genom att ni inte går in i äktenskapet med en ångestskapande skuldbörda hängande över er. Här kommer massor av bra tips för hur man kringgår Det Stora Slukhålet.

För bok över alla kostnader

Genom att ta ett järngrepp om vad allting kostar kan ni göra intelligenta val. Är det här verkligen värt den högre kostnaden? Ska vi inte hellre satsa de pengarna på en annan detalj? Denna del kan underlättas med hjälp av ett bröllopslån.

Planera alla inköp noggrant

Köp ingenting på impuls. Gör listor, jämför priser, ifrågasätt varje inköp. Behöver vi verkligen det här? Är den dyrare verkligen så mycket bättre än den billigare? Sätt in stöten där det verkligen, verkligen gör skillnad.

Lägg upp gemensam ekonomi

Snart kommer ni att vara en ekonomisk enhet istället för två. Gå igenom alla abonnemang för el och teve osv, slå ihop försäkringar och gör er av med hälften av kapitalvarorna så kan ni skaka fram ”gratispengar” till bröllopet!

Välj en billigare brudklänning

Det finns fina och billiga klänningar som passar perfekt till bröllop. Du kan enkelt förhöja den med egna applikationer av tyll eller spets. Det här projektet bör startas i mycket god tid!

Laga maten själva

God och vacker mat måste inte komma från en stjärnkock med omöjligt efternamn. Idag har många tillräckligt kunnande för att ordna en egen flott middag. Eller kanske finns det någon i er närhet som är grym i köket och skulle bli hedrad över uppdraget?

Överskatta inte folks hunger

Visst är det trevligt med en fin middag, men folk kommer inte på ert bröllop för att svulla. Tänk på att man ska orka dans och festa direkt efter middagen. Ta det lite lätt.

Bjud på smörgåstårta

Elegant och festligt och inte alls så dyrt som en femrätters fransk gourmetmeny.

Bjud på en lätt middag

Tänk på att ätandet ”störs” av trevlig konversation med bordsgrannar och ständiga tal till bröllopsparet. En bröllopsmiddag är inte rätt ställe att göra livets största kulinariska erfarenhet. Det är skönt för alla om ätandet är enkelt och lättsamt.

Bjud på knytkalas

Det är faktiskt fullt möjligt att ni bara bjuder på dryck och kanske en ståtlig tårta, medan gästerna bidrar med rolig och näringsrik skaffning. Okonventionellt och uppfriskande.

Hitta en billig lokal

Festen måste kanske inte hållas i den överdyra lokal ni först kom att tänka på? En bygdegård ute på landet eller en fin gammal lada ute i skärgården kanske är precis vad ni behöver. Tänk igenom det.

Gör din egen brudbukett

Ta med en väninna, eller mamma, eller din blivande make, och gå ut i naturen. Svenska blomsterängar är en outsinlig källa till vackra blomster, och ingenting hindrar att du gör det här många gånger innan det är skarpt läge, även sommaren innan. Två somrar innan.

Låt en vän ordna håret

Känner ni någon som är duktig på hår? Även en avlägsen bekant, eller bekants bekant, kan vara idé. För en frisör under utbildning kan ett sånt här uppdrag bli en fjäder i hatten.

Gör din egen brudsminkning

Att gå iväg och bli sminkad är lyxigt, men är det värt det? Du kan uträtta små underverk på egen hand, och då har du sparat in på en ganska stor kostnad. Fler tips följer.

Köp inte nytt smink

Utgå från det smink du brukar använda. Du behärskar det, du vet att det funkar. Lägg till någon liten detalj om du verkligen ser en vinst, men gör inte sminkinköpet till en stor post på utgiftssidan.

Lägg sminket flera gånger på prov

Träna på brudsminkningen. Gör den gång på gång så att den verkligen sitter. Dels så att du är säker på hur det ska vara, dels så att du kan lägga den i sömnen. Använd kamera för att får en objektiv bild av resultatet!

Använd smink av god kvalitet

Tänk på att sminket ska sitta på under en lång, händelserik dag och kanske en bit in på natten.

Planera in sminkningen

Se till att du inte är ett dugg stressad när et är dags att lägga på sminket. Du kommer kanske vara lite skärrad ändå, men du ska inte ha tidspress. Gör sminkningen till en helig stund.

Grunda med återfuktande kräm

Glöm inte den detaljen för en lyckad sminkning. En oljefri, återfuktande kräm lägger grunden för en slät och fin make up.

Använd primer

Efter den återfuktande krämen är det dags för en riktigt bra, helst silikonfri, primer som ser till att din foundation sitter under hela denna viktiga dag.

Ta lagom med foundation

Ta jämt så mycket att du jämnar ut hudtonerna, men inte så tjockt att det täcker över eventuella blemmor. Till det använder du en concealer.

Använd svamp eller borste

Undvik att applicera din foundation med fingrarna, och var noga med att tona ut effekten ner mot halsen. Skarpa linjer där sminket slutar är ett big no no i samband med en öppen klänning.

Sminka andra kroppsdelar

Som nämndes ovan, se till att andra synliga kroppsdelar inte skiljer sig alltför mycket från ansiktet, till exempel bröst och nacke. Samtidigt måste du undvika att sminket färgar av sig på klänningen.

Ta i lagom

Självklart ska det vara lite extra när man gifter sig, men rekommendationen är ändå att iaktta en viss återhållsamhet. Piffa lite extra, men gör dig inte till någon annan!

Smycka bordet med natur

Gå ut och se er omkring. Det finns så mycket vackra föremål ute i naturen. Stenar, träbitar, blomblad förstås men även gröna växter av olika slag.

Bejaka IKEA

Det är inget fel att välja vackra och billiga saker från IKEA till bord och servis. Lägg sedan till präktiga ljusstakar eller någon annan detalj, så blir bordet vackert och elegant utan att kota en förmögenhet.

Dominera eBay

Ni kan hitta i stort sett alt ni behöver på eBay, Tradera, Blocket m fl sajter. Börja bara i riktigt god tid så att ni får koll på marknaden, och så att de där riktiga fynden hinner dyka upp.

Hitta ett billigt fordon

Ta inte första bästa limousin inkl chaufför, utan ta god tid på er och sök igenom bekantskapskretsen. Säkert finns det någon som kan tänka sig att köra er till och från bröllopet, och kanske står det en ståtlig kärra i något garage någonstans som ni inte visste om?

Gör egna inbjudningskort

Vem av er är kreativ? Eller, vem i era sammanlagda vänkretsar har ett estetiskt sinnelag utöver det vanliga? Gå den vägen.

Hitta en alternativ fotograf

En duktig hobbyfotograf som ni känner kan vara nog så lyckat resultat, det kanske blir mer avslappnat, och ni har all tid i världen. Eller hör er för på en utbildning där en ung, lovande fotograf skulle bli glad för chansen att få öva sina färdigheter och bygga en portfolio.

Ha självkostnadspris i baren

Ni behöver verkligen inte bjuda ett stort festsällskap på gratis sprit. Sprit till självkostnadspris är mer än nog av överraskning för de allra flesta.

Låt Spotify stå för musiken

Det går alldeles utmärkt att dansa utan levande musik. Gör er egen spellista, som ni sedan kan dela med alla gäster som en liten extra feature. Särskilt billigt om ni redan har abonnemang, men det får vara Premium då, utan reklamavbrott.

Byt presenter mot bidrag

Istället för att få tio paket av samma glas (som stod högst upp på listan) kanske gästerna kan få bidra (anonymt) till er fantastiska, oförglömliga bröllopsresa? Öppna ett speciellt Instagramkonto eller Facebookgrupp, ta med kameran, och ge dem något tillbaka.

Gift er i det gröna

Ett visst vågspel förstås, med tanke på klimatet häruppe i Norden, men därför också en ganska unik och magisk upplevelse när det blir bra. Det kommer att bli bra!


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen

Styrräntan 2024 juni

Riksbanken väljer att lämna styrräntan oförändrad

I dagens penningpolitiska besked presenterade Riksbanken beslutet om att lämna styrräntan oförändrad på 3,75 procent. För dig som konsument innebär det ytterligare en tid till med högre räntor.

Publicerad

Bostadspriser för maj 2024

Bostadspriserna gick upp för femte månaden i rad

Priserna på bostadsrätter gick upp med +1,6% samtidigt som priserna på villor gick upp med +1,2% under maj månad 2024. Priserna på bostadsrätter har ökat med +2,2% på årsbasis, medan priserna på villor har stigit med +1,2%...

Publicerad

Allmänt

Lånekoll är ett varumärke som opereras av Consector AB:s, org. nr 556961–4216, (hädanefter Lånekoll) med adress Narvavägen 12, 115 22 Stockholm, Tel: 0770–221222, e-postadress: kundservice@lanekoll.se. Lånekoll förmedlar bolån och andra konsumentkrediter, kontokort samt Lånekolls trygghetsförsäkring till privatpersoner. Lånekoll har tillstånd av och står under tillsyn av Finansinspektionen. För information enligt konsumentkreditlagen, distansavtalslagen och försäkringsförmedlingslagen m.m. se Lånekolls informationsblad.

Tjänsten

Consector AB tillhandahåller en förmedlingstjänst via www.lanekoll.se där privatpersoner ges möjligheten att konkurrensutsätta sina krediter genom att jämföra olika banker och andra kreditgivare. Du lämnar uppgifter om dig själv och din kreditsituation för att få anbud från ett flertal banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med. Vilka banker och kreditinstitut som Lånekoll samarbetar med hittar du här. Dessa allmänna villkor gäller för besökare av www.lanekoll.se (hädanefter Webbplatsen) som använder vår webbtjänst vilken även omfattar vår budgivningsplattform. Genom att anmäla dig till Lånekolls webbtjänst och göra en låneansökan så godkänner du dessa allmänna villkor. Webbtjänsten tillhandahålls av Consector AB, organisationsnummer 556961-4216, Narvavägen 12,115 22 Stockholm (hädanefter Lånekoll).

Kreditupplysning

När du accepterat de allmänna villkoren genom att använda webbtjänsten och göra en låneansökan så godkänner du även att Lånekoll beställer en kreditupplysning på dig och din medsökande. Kreditupplysningen lämnas av UC AB. UC AB registrerar en s.k. omfrågning på dig varefter de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med kan inhämta en kreditupplysning på dig. Endast en kreditupplysning registreras samtidigt som flera banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med får ta del av kreditupplysningen på dig utan att ytterligare frågor registreras. UC AB kommer att skicka hem omfrågandekopior till din folkbokföringsadress. Omfrågandekopiorna skickas hem för att du ska veta vilken information som lämnats ut om dig och vilka som tagit del av dina uppgifter.

Du kan få flera omfrågandekopior hemskickade till dig men detta innebär inte att flera kreditupplysningar registreras på dig. Kreditupplysning kan, av ett fåtal kreditgivare, även komma att beställas från annat kreditupplysningsföretag än UC AB, t.ex. Bisnode Kredit AB (Bisnode). Lånekoll erbjuder därmed en kostnadsfri tjänst för privatpersoner att konkurrensutsätta sitt kreditengagemang genom att förmedla låneerbjudanden från banker och andra kreditgivare. Genom att acceptera dessa villkor godkänner du också att de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med lämnar information om dig som de inhämtat samt lämnar ut kreditbeslut till Lånekoll. Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande. 

Kreditgivare

Lånekoll samarbetar med utvalda kreditgivare. På vår partnersida hittar du alla Lånekolls anslutna långivare för bolån och privatlån. Lånekolls samtliga kreditgivare har tillstånd hos Finansinspektionens för sin verksamhet. 

Villkor för att använda webbtjänsten  

För att använda webbtjänsten krävs att du accepterat dessa allmänna villkor samt att du är minst 18 år gammal och har en inkomst motsvarande minst 10 000 kr per månad (120 000 kr per år). Du skall också vara bosatt i Sverige. Genom att godkänna villkoren försäkrar du som kund att uppgifterna är korrekta och att du är behörig att använda webtjänsten samt åtar dig att anmäla förändringar i de uppgifter du lämnat Lånekoll för användande av webbtjänsten. Lånekoll erhåller ersättning från våra samarbetspartners i form av en provision vid förmedlat lån (se Lånekolls informationsblad). Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande.

Behandling av personuppgifter

De personuppgifter du lämnar hos Lånekoll via Internet, telefon eller mail registreras i vår kunddatabas. Lånekoll är personuppgiftsansvarig för de uppgifter du lämnar och upprätthåller god registervård. Lånekoll använder uppgifterna för att kunna utföra tjänsten som du beställt och för att säkerställa god kundkännedom. Personuppgifter som Lånekoll inhämtar behandlas i enlighet med GDPR (General Data Protection Regulation). Genom att acceptera villkoren för tjänsten samtycker du till att Lånekoll behandlar dina personuppgifter i enlighet med användarvillkoret.

Personuppgifter som vi samlar in och behandlar är:

 • Namn
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Personnummer
 • E-postadress
 • Kontonummer
 • Andra uppgifter som du själv lämnar inom ramen för tjänsten
 • Kommunikation mellan oss när vi hjälper dig i specifika ärenden

När du använder tjänsten kommer viss information att inhämtas automatiskt: såsom information om dig från kreditupplysning, teknisk data, vilket kan inkludera den URL genom vilket du får åtkomst till hemsidan, din IP-adress, unique device ID, typ av webbläsare, språk och information om identifiering och operativsystem. (se även vidare om användningen av cookies nedan)

Lånekoll behandlar din information för följande ändamål:

 • Säkerställa kundkännedom
 • Tillhandhålla tjänsten
 • Förbättra din kundupplevelse och personifiera användandet av tjänsten
 • Utveckla tjänsten samt att analysera din användning av tjänsten
 • Skicka notifiering och meddelande via mail, sms, telefon och e-post eller på annat sätt samt skicka marknadsföring om våra produkter och tjänster
 • Informera om uppdatering av tjänst och användarvillkor
 • Säkerställa och underhålla den tekniska funktionalitet hos tjänsten
 • Förhindra och förebygga missbruk av tjänsten samt förhindra användnings i strid med användarvillkor
 • Uppfylla och fullfölja förpliktelser enligt lagkrav

Lånekoll behandlar dina personuppgifter för att tillhandahålla den tjänst vi erbjuder och lämnar för detta ändamål även ut dina personuppgifter till de kreditgivare och kreditupplysningsinstitut med vilka vi samarbetar, försäkringsbolag och leverantörer av tjänster i syfte att tillhandahålla de bästa förutsättningarna för dig samt för att uppfylla de lagkrav som ställs på Lånekoll. Lånekoll kan även vid framtida tillfälle välja att kontakta dig med information om nya tjänster eller erbjudanden. Lånekoll mottar även uppgifter om dig inklusive kredituppgifter och kreditbeslut från de kreditgivare och kreditupplysningsföretag som vi samarbetar med. 

Dina personuppgifter kan också komma att läggas till grund för kundanalyser, kunduppföljning, affärsutveckling, marknadsundersökningar, marknadsföring och statistisk analys. Lånekoll spelar in all telefonkontakt vi har med dig, för att kunna säkerställa den överenskommelse vi träffar med dig och för att säkerställa kvalitén på de tjänster vi levererar till dig. Inspelningar och de övriga uppgifter vi sparar om dig kommer att ligga kvar i våra system så länge vi har ett kundförhållande med dig. För att få information om vår behandling av dina personuppgifter kan du kontakta oss per e-post till kundservice.gdpr@lanekoll.se. Dit kan du också vända dig om du inte vill att dina personuppgifter används för direkt marknadsföring eller om du vill att vi ska rätta, blockera eller utplåna uppgifter som vi felaktigt har behandlat om dig. Vi skyddar dina personuppgifter genom brandväggar, krypteringsfunktioner och anti-virus. Genom att godkänna villkoren när du ansöker om bolån och privatlån bekräftar du att du tagit del av och förstått innehållet i Lånekolls integritetspolicy.

Begränsning av Lånekolls ansvar

Information, uträkningar och rekommendationer lämnade av Lånekoll ska endast betraktas som vägledande förslag på hur du kan gå till väga, och det är upp till dig som användare av våra tjänster att värdera lämnad information för att avgöra om den är tillämplig på din individuella situation och privatekonomi. Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår på grund av att du väljer att ingå, eller avstår från att ingå, låneavtal med någon av de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar. Eventuell finansiell rådgivning som du mottar från de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar utgör rådgivning från den banken eller kreditgivaren, och avtal som du tecknar med dessa företag är ett avtal mellan dig och banken eller kreditgivaren.

Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår genom sådan rådgivning, eller genom ingåendet av sådana avtal. Det åligger därför dig att kontrollera den information som vi lämnar om erbjudanden från banker och andra kreditgivare. Lånekoll ansvarar inte för skador eller förluster, varken direkt eller indirekta, och andra olägenheter som kan härledas till genomförandet av, eller har annan koppling till utförandet av finansieringstjänster av tredje part. Lånekoll är inte ansvarig för skada som beror på svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelse, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet. Förbehåll avseende strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Lånekoll själv är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd. Föreligger hinder för Lånekoll att tillgängliggöra Webbplatsen eller vidta åtgärd på grund av omständighet enligt detta stycke får åtgärden skjutas upp till dess att hindret har upphört. Lånekoll har en ansvarsförsäkring avseende sin verksamhet som bolåneförmedlare, se Lånekolls informationsblad.

Ansvar för information på vår webbplats

Innehållet på Webbplatsen är skyddat enligt lag om upphovsrätt. Det är förbjudet att utan Lånekolls samtycke göra kopior av hela eller delar av innehållet på Webbplatsen. Det anbud som du får genom att använda dig av Webbplatsen och dess budgivarplattform får endast användas för eget bruk och inte i eget kommersiellt syfte.

I den mån som Webbplatsen innehåller länkar till tredje parters webbsidor kan innehållet på sådana webbsidor vara skyddade av dessa tredje parters immateriella rättigheter, och Lånekoll ansvarar inte för innehållet på sådana tredje parters webbsidor. Information som visas på Webbplatsen har vi erhållit från källor som vi bedömer vara tillförlitliga. Vi kan dock inte garantera att informationen är fullständig, riktig eller helt uppdaterad. Lånekoll tar därför inte ansvar för ekonomiska transaktioner eller andra rättshandlingar som grundats på information på Webbplatsen, utan användande av sådan information sker på egen risk. Lånekoll kan inte heller garantera att din användning av Webbplatsen eller nedladdat material från Webbplatsen inte kommer att orsaka skada eller förlust relaterad till din användning av Webbplatsen, såsom men inte begränsat till, förlust av data, datavirus, spyware, skadliga program, trojaner eller maskar. Användning av Webbplatsen sker således på egen risk för sådan skada eller förlust. Besökare ska omgående för Lånekoll påtala (reklamera) fel eller brister på Webbplatsen och budgivningsplattformen som påverkar besökare på ett menligt sätt. Reklamation ska lämnas så snart du upptäckt eller bort upptäcka felet/bristen. Reklamation görs till reklamation@lanekoll.se

Användning av cookies

På Webbplatsen använder vi cookies. Detta är en liten textfil som Webbplatsen begär att få spara på din dator. Cookies används i syfte att förstå hur våra besökare använder Webbplatsen och för att kunna förbättra användarupplevelsen. Det finns två typer av cookies, permanenta och temporära cookies. Permanenta cookies lagras som en fil på din dator eller mobil under en viss tid, dock längst 12 månader. Session cookies lagras tillfälligt och försvinner när du stänger din webbläsare. Vill du inte acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Ändringar

Vi förbehåller oss rätten att ändra och uppdatera dessa allmänna villkor från tid till annan. Vi kommer att meddela eventuella förändringar av dessa allmänna villkor genom särskilda meddelanden på Webbplatsen och genom att uppdatera och publicera en ny version av dokumentet på Webbplatsen. Vi uppmanar dig därför att från tid till annan besöka vår webbplats för att kontrollera huruvida några förändringar har skett.

Senaste uppdatering villkor: 20230516

1. Information om Extrakoll

Extrakoll (”Extrakoll”) är en tjänst som tillhandahålls av Consector AB, org.nr 556961–4216, om du väljer att bli medlem i Extrakoll. När vi skriver Lånekoll nedan menas Consector AB. Syftet med Extrakoll är att medlemmarna ska få information och erbjudanden inom ramen för Lånekolls verksamhet, om lån, försäkringar samt andra finansiella tjänster och produkter för privatpersoner. Genom att bli medlem i Extrakoll godkänner du att dessa medlemsvillkor gäller mellan dig och Lånekoll. Du kan även få upplysningar om ditt medlemskap genom att kontakta extrakoll@lanekoll.se eller ringa 0770–221222.

2. Gratis medlemskap

  Det är frivilligt och kostnadsfritt att bli medlem i Extrakoll. Du blir medlem genom att godkänna villkoren för Extrakoll i samband med att du beställer en tjänst som tillhandahålls under varumärket Lånekoll. Medlemskap i Extrakoll utfärdas endast till personer över 18 år.  

3. Förmåner

Syftet med Extrakoll är att tillhandahålla medlemmarna en högre grad av service samt information och erbjudanden som kan vara av intresse för medlemmarna. Som medlem i Extrakoll får du bland annat:

 • Lånekoll (Extrakolls) nyhetsbrev med tips inom privatekonomi, upp till fyra gånger per månad.
 • Tillgång till Lånekolls lånesupport, via telefon, där du kan ställa frågor och få personlig service kring dina lån.
 • Garanterad hög servicenivå genom hela ansökningsprocessen i Lånekolls ordinarie tjänster för låneförmedling och försäkringsförmedling, vilket ökar möjligheterna till en beviljad ansökan.
 • Anpassad marknadsföring och erbjudanden som Lånekoll tror kan vara av intresse för dig. Dessa erbjudanden kan avse Consector AB:s samtliga tjänster, som tillhandahålls under varumärket Lånekoll, såväl som erbjudanden från Lånekolls samarbetspartners som kan vara av intresse för dig.
 • Information, erbjudanden och förmåner från Extrakoll kan skickas ut till dig via post, e-post, SMS, telefon eller andra digitala kanaler.

4. Personuppgiftsbehandling

I vår Integritetsskyddspolicy (som finns tillgänglig på vår webbplats) förklarar vi hur Lånekoll samlar in och behandlar dina personuppgifter och i övrigt och vilka rättigheter du har i anslutning till detta. Vi kommer att behandla personuppgifter så länge du har ett medlemskap hos oss. Om du har frågor om Integritetsskyddspolicyn kan du kontakta oss på kundservice@lanekoll.se.

5. Giltighetstid

Medlemskapet gäller tills vidare och kan sägas upp av bägge parter med omedelbar verkan. Du kan när som helst begära utträde ur Extrakoll genom att kontakta extrakoll@lanekoll.se, ringa 0770–221222 eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns med i varje e-post och SMS utskick.

Senaste uppdatering villkor: 2023051