Hoppa till huvudinnehåll
Nyfiken på Bitcoin? - Svensk expert förklarar så alla förstår!

Nyfiken på Bitcoin? - Svensk expert förklarar så alla förstår!

Bitcoin är ett hett samtalsämne, då priset mångdubblats under de senaste åren. Här i artikeln ska bitcoin-experten Linus Lovén enkelt förklara bitcoin så alla förstår. Efter flera års intresse av bitcoin och andra system där användaren äger processen beslutade sig Linus Lovén för att konkretisera sina erfarenheter och kunskaper i boken, Bitcoin, en finansiell revolution.

Nyfiken på Bitcoin? - Svensk expert förklarar så alla förstår!

- Under 2015 bodde jag i New York och spenderade mycket tid vid Bitcoin Centre. Vilket kan förklaras som en samlingsplats för allehanda bitcoin-nördar där tankar och idéer frodas och utbyts. Här samlades karaktärer från hela världen med den gemensamma nämnaren att bitcoin kommer ta över världen, och att flertalet inte förstått det bara. Framtiden får utvisa ifall de hade rätt eller ej, säger han.

Linus har efter sin examen i rapportering och strategi från Lunds universitet arbetat som konsult. Han har förutom bitcoin-intresset även intresse av fintech, det vill säga aktörer som kombinerar finansiella tjänster med modern teknologi.

- Jag håller ofta föreläsningar om bitcoin och hur det kommer förändra framtidens finansiella infrastruktur, fortsätter han.

När man frågar om han på ett konkret vis kan förklara vad bitcoin är svarar han att det är en finansiell infrastruktur som möjliggör direktkommunikation mellan två för varandra okända parter.

- Exempelvis kan det förklaras så här: A kan skicka värde till B utan att en tredje part ska facilitera eller godkänna transaktionen. Den tredje parten är istället utspridd på alla de datorer som dedikerar kraft till nätverket. En enkel liknelse är att se bitcoin som "email för pengar". På det sätt som email förändrade postväsendet kommer bitcoin förändra bankväsendet, berättar han.

Bitcoin är Email för pengar

Med andra ord finns det ingen centralbank som utfärdar bitcoin till skillnad från många andra valutor. Därför är valutan skyddad mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. Linus Lovén fortsätter och säger att även en vanlig svensk löntagare med pensionsförsäkring från arbetsgivaren bör bry sig om bitcoin eftersom den digitala kryptovalutan är en del av en finansiell revolution som kommer påverka oss alla.

- Jag tror dock att många människor fortfarande känner en barriär till hur man går tillväga för att köpa bitcoin. Men det är inte svårare än att handla med aktier eller något liknande. Vi är precis i början av den revolutionen och det kommer fortfarande ta några år till innan det märks, säger han.

Köpa bitcoin eller inte. Intresset för bitcoin.

Intresset för bitcoin i Sverige ökar dramatiskt under 2017.

Linus Lovén, tillägger att bitcoin idag blivit en ansedd finansiell råvara som kallas det digitala guldet, vilket kan jämföras med samma egenskaper som gjorde att guldet en gång i tiden fick värde. Det som framförallt lett till att bitcoin-priset ökat är utbud och efterfrågan.

- Bitcoin är skalbart, hållbart och finns i begränsad mängd. Fler människor inser bitcoins egenskaper, då köper fler människor, vilket leder till att priset då går upp, säger han.

Bitcoin är inte mer bubbla än vad den svenska bostadsmarknaden är

Det faktum att bitcoin under de senaste åren har svängt kraftigt från 5000 USD, och att den i nästa stund kan vara nere på 3700 USD, förklarar Linus med att det beror på att marknaden fortfarande inte prisat in bitcoin. Att det skulle bero på hur kinesiska myndigheter ser på bitcoin, avfärdar han helt. Utifrån att han de senaste sex åren följt bitcoin och med jämna mellanrum hört uttalanden från kinesiska banker om huruvida det ska förbjudas eller inte.

- Anledningarna till den höga volatiliteten är att marknaden fortfarande inte prisat in bitcoin än, det tar tid då det är något helt nytt. Och glöm inte att trots bitcoins höga volatilitet så är den mer stabil än en stor andel av världens valutor, tillägger Lovén.

Priset på bitcoin har mer än dubblats de senaste åren. Köpa bitcoin.

Priset på bitcoin har mångdubblats de senaste åren.

Han fortsätter, ännu är det inget land som anammat bitcoin som nationell valuta och låtit den ersätta den traditionella valutan. Det är heller inte rimligt att tro att så blir fallet. Dock så sneglar många centralbanker på bitcoin och försöker göra sin egen version av det. Inom en snar framtid kommer vi även se en kreditmarknad för bitcoin, där man exempelvis kan ta bolån på sitt hus.

Att bitcoin skulle vara en bubbla tror han på lika lite som den svenska bostadsmarknaden skulle vara det.

- Det beror på hur man definierar en bubbla. Att stora mängder pengar har samlats i bitcoin de senaste åren är sant, dessa pengar kanske söker sig någon annanstans i framtiden, vilket gör att priset då sjunker, kanske drastiskt. Men att kalla det för bubbla är att ta i. Bitcoin är inte mer bubbla än vad den svenska bostadsmarknaden är, svarar han.

Vidare finns varningar om att det finns risker med bitcoin som exempelvis att det med enkelhet går att finansiera penningtvätt och terrorism eftersom det inte går att spåra källan.

- Det går inte att helt säkerställa det, precis som det inte går att säkerställa att SEK, USD eller annan valuta används till kriminella aktiviteter. Bitcoin-handel lyder under samma regler som vanliga banker och det är tydliga och rigorösa regler. Det finns ett gott samarbete mellan myndigheter för att stoppa eventuella kriminella aktiviteter, säger han.

Avslutningsvis vill han understryka att bitcoin inte är en valuta, utan en finansiell infrastruktur som också kan användas som valuta. Det finns ännu inget land där bitcoin betraktas som nationell valuta. Att det fortfarande är svårt att använda bitcoin som valuta i Sverige beror på att bitcoin fortfarande är i starten av sin utveckling.

- Man ska inte glömma att Sverige är ett enda stort undantag jämfört med stora delar av världen. Allting fungerar i vårt land med tillit, finansiella strukturer, betalningar etcetera. Sverige har det för bra för att en för stor andel människor skulle bry sig om bitcoin, poängterar han.

Slutsatsen av Linus Lovéns svar är att den så kallade kryptovalutan, alltså den digitala valutan, helt definitivt är på framfart. Däremot har den kvar en del utvecklingsområden. Bitcoin har öppnat dörren till något som kommer förändra hela vår tillvaro. Men framtiden får utvisa ifall bitcoin var en dörröppnande Altavista eller lika bestående som Google.

Om Linus Lovén

Svenska experten Linus Lovén förklarar Bitcoin så du förstår

Ålder: 37 år Bor: Malmö Utbildning: Examen i rapportering och strategi från Lunds universitet. Sysselsättning: Konsult, föreläsare, författare och bitcoin-expert. Här kan du läsa mer om Linus. Aktuell med med boken: Bitcoin den finansiella revolutionen. Här kan du köpa boken på Bokus

För och nackdelar med bitcoin:

Fördelar bitcoin

 1. Går inte att förfalska som det går med sedlar.
 2. Det finns inga mellanhänder, vilket betyder att ingen annan kan dra av på värdet eftersom överföringarna inte bevakas av någon bank eller myndighet.
 3. Fler och fler företag ansluter sig till valutan och godkänner bitcoin som betalningsmedel.

Nackdelar bitcoin

 1. Lättare för kriminella att använda bitcoin för penningtvätt och betalning för kriminella aktiviteter, då det är svårt att spåra betalningen.
 2. Hög volatilitet vilket innebär att systemet svänger kraftigt och gör att den som gör vinst ena veckan kan förlora i nästa.
 3. Det kan te sig komplicerat att sätta sig in i hur bitcoin-systemet fungerar.

FAKTA om bitcoin:

För att köpa bitcoins är det enklast att registrera sig som användare på exempelvis Trijo eller coinbase.com eller någon annan handelsplats. Sätt över pengar på ditt konto och lägg en köporder. Att som svensk köpa bitcoin är som att registrera sig på avanza och köpa en aktie.

Vem startade bitcoin?

Bitcoin tros vara skapad av Satoshi Nakamoto 2009, som kan vara en pseudonym. Det är iallafall en eller flera huvudmän/kvinnor bakom bitcoin- skapelsen. Det främsta syftet av skapelsen var att möjliggöra direkta transaktioner mellan användare utan någon inblandning från en tredje part.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som är kopplad till en molnbaserad plånbok på en dator server. Valutan ges varken ut av stat eller riksbank.

Ofta förklaras bitcoin som en finansiell infrastruktur där en eller flera parter kan köpa och sälja bitcoins av varandra utan att någon annan kan eller behöver lägga sig i transaktionerna av värdet.

Vad är blockkedjan?

Blockkedjan är bitcoins bokföringssystem som gör det möjligt för bitcoin-ägaren att skicka värdet. Transaktionerna blev därefter synliga för alla att följa.

Vad är utvinning/mining?

Helt oberoende av en enskild aktör kan transaktioner göras likt en decentraliserad struktur där mängder med datorer bekräftar riktigheten i överföringarna. Belöningen är nya bitcoins.

Vad är privat nyckel?

Alla användare har en egen nyckel in i systemet som är dold för andra användare.

Vad är publik nyckel?

Det finns även en offentlig nyckel som gör att man göra insättningar och se hur många bitcoins som finns i den egna virtuella plånboken.

Bitcoin enkelt förklarat:

Bitcoin är inget fysiskt mynt. Det är ett globalt molnbaserat bokföringssystem som är öppet för alla. Alla är ägare och överföringar kan ske omedelbart och problemfritt. Vem som helst kan ha bitcoin, var som helst. Krediten är kopplad till en privat nyckel och uttag till en offentlig.

Vem bestämmer över bitcoin?

Dem som ägnar sig åt utvinning är även dem har makt över nätverket. Även den ideella organisationen, Bitcoin Foundation, värnar om utvecklingen av protokollet.

Varför är bitcoin värt något?

Det var efterfrågan som gjorde att guldet fick värde. Bitcoin fungerar ungefär på samma vis. Äger man 1 BTC så äger man 1/21.000.000 av hela huvudboken.

Hur köper man bitcoin?

Man går in på en utav de stora börserna (exempelvis bitstamp.net eller coinbase.com), skapa en användare och lägg en köporder. Inte svårare än så.

Är bitcoin lagligt eller olagligt?

Bitcoin är lagligt. Det finns dock länder som är stängda för mycket, däribland bitcoin.

Är bitcoin tillförlitligt?

Ingen har ännu lyckats hacka datornätverket tillhörande bitcoin.

Kommer bitcoin att konkurrera ut banker?

Bitcoin och Blockkedjan är här för att stanna. Om bitcoin kommer att konkurrera ut banker är i dagsläget svårt att bedöma. Vem vet, man kanske till och med kommer kunna låna med hjälp av Bitcoin.

Är bitcoin anonymt?

Bitcoin överföringar innebär att alla transaktioner som görs är öppna för alla att granska, vilket ger en möjlighet till övervakning till skillnad från det traditionella banksystemet. Skillnaden är att dessa transaktioner inte är kopplade till någon person.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen

Bostadspriser för maj 2024

Bostadspriserna gick upp för femte månaden i rad

Priserna på bostadsrätter gick upp med +1,6% samtidigt som priserna på villor gick upp med +1,2% under maj månad 2024. Priserna på bostadsrätter har ökat med +2,2% på årsbasis, medan priserna på villor har stigit med +1,2%...

Publicerad

Riksbanken styrränta 2024 maj

Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter

I dagens penningpolitiska besked beslutade Riksbanken om att sänka styrräntan med 0,25 procent. Detta innebär en efterlängtad räntesänkning för många hushåll som under en lägre tid betalat höga räntekostnader för sina lån....

Publicerad

Bunden eller rörlig ränta

Unikt läge för bundna bolån

Det är ett vanligt missförstånd att man inte kan eller bör ändra på bundna bolån under bindningstiden. Faktum är att med rådande ränteläge så finns det väldigt goda möjligheter att ändra på bundna bolån.

Publicerad

Allmänt

Lånekoll är ett varumärke som opereras av Consector AB:s, org. nr 556961–4216, (hädanefter Lånekoll) med adress Narvavägen 12, 115 22 Stockholm, Tel: 0770–221222, e-postadress: kundservice@lanekoll.se. Lånekoll förmedlar bolån och andra konsumentkrediter, kontokort samt Lånekolls trygghetsförsäkring till privatpersoner. Lånekoll har tillstånd av och står under tillsyn av Finansinspektionen. För information enligt konsumentkreditlagen, distansavtalslagen och försäkringsförmedlingslagen m.m. se Lånekolls informationsblad.

Tjänsten

Consector AB tillhandahåller en förmedlingstjänst via www.lanekoll.se där privatpersoner ges möjligheten att konkurrensutsätta sina krediter genom att jämföra olika banker och andra kreditgivare. Du lämnar uppgifter om dig själv och din kreditsituation för att få anbud från ett flertal banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med. Vilka banker och kreditinstitut som Lånekoll samarbetar med hittar du här. Dessa allmänna villkor gäller för besökare av www.lanekoll.se (hädanefter Webbplatsen) som använder vår webbtjänst vilken även omfattar vår budgivningsplattform. Genom att anmäla dig till Lånekolls webbtjänst och göra en låneansökan så godkänner du dessa allmänna villkor. Webbtjänsten tillhandahålls av Consector AB, organisationsnummer 556961-4216, Narvavägen 12,115 22 Stockholm (hädanefter Lånekoll).

Kreditupplysning

När du accepterat de allmänna villkoren genom att använda webbtjänsten och göra en låneansökan så godkänner du även att Lånekoll beställer en kreditupplysning på dig och din medsökande. Kreditupplysningen lämnas av UC AB. UC AB registrerar en s.k. omfrågning på dig varefter de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med kan inhämta en kreditupplysning på dig. Endast en kreditupplysning registreras samtidigt som flera banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med får ta del av kreditupplysningen på dig utan att ytterligare frågor registreras. UC AB kommer att skicka hem omfrågandekopior till din folkbokföringsadress. Omfrågandekopiorna skickas hem för att du ska veta vilken information som lämnats ut om dig och vilka som tagit del av dina uppgifter.

Du kan få flera omfrågandekopior hemskickade till dig men detta innebär inte att flera kreditupplysningar registreras på dig. Kreditupplysning kan, av ett fåtal kreditgivare, även komma att beställas från annat kreditupplysningsföretag än UC AB, t.ex. Bisnode Kredit AB (Bisnode). Lånekoll erbjuder därmed en kostnadsfri tjänst för privatpersoner att konkurrensutsätta sitt kreditengagemang genom att förmedla låneerbjudanden från banker och andra kreditgivare. Genom att acceptera dessa villkor godkänner du också att de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med lämnar information om dig som de inhämtat samt lämnar ut kreditbeslut till Lånekoll. Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande. 

Kreditgivare

Lånekoll samarbetar med utvalda kreditgivare. På vår partnersida hittar du alla Lånekolls anslutna långivare för bolån och privatlån. Lånekolls samtliga kreditgivare har tillstånd hos Finansinspektionens för sin verksamhet. 

Villkor för att använda webbtjänsten  

För att använda webbtjänsten krävs att du accepterat dessa allmänna villkor samt att du är minst 18 år gammal och har en inkomst motsvarande minst 10 000 kr per månad (120 000 kr per år). Du skall också vara bosatt i Sverige. Genom att godkänna villkoren försäkrar du som kund att uppgifterna är korrekta och att du är behörig att använda webtjänsten samt åtar dig att anmäla förändringar i de uppgifter du lämnat Lånekoll för användande av webbtjänsten. Lånekoll erhåller ersättning från våra samarbetspartners i form av en provision vid förmedlat lån (se Lånekolls informationsblad). Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande.

Behandling av personuppgifter

De personuppgifter du lämnar hos Lånekoll via Internet, telefon eller mail registreras i vår kunddatabas. Lånekoll är personuppgiftsansvarig för de uppgifter du lämnar och upprätthåller god registervård. Lånekoll använder uppgifterna för att kunna utföra tjänsten som du beställt och för att säkerställa god kundkännedom. Personuppgifter som Lånekoll inhämtar behandlas i enlighet med GDPR (General Data Protection Regulation). Genom att acceptera villkoren för tjänsten samtycker du till att Lånekoll behandlar dina personuppgifter i enlighet med användarvillkoret.

Personuppgifter som vi samlar in och behandlar är:

 • Namn
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Personnummer
 • E-postadress
 • Kontonummer
 • Andra uppgifter som du själv lämnar inom ramen för tjänsten
 • Kommunikation mellan oss när vi hjälper dig i specifika ärenden

När du använder tjänsten kommer viss information att inhämtas automatiskt: såsom information om dig från kreditupplysning, teknisk data, vilket kan inkludera den URL genom vilket du får åtkomst till hemsidan, din IP-adress, unique device ID, typ av webbläsare, språk och information om identifiering och operativsystem. (se även vidare om användningen av cookies nedan)

Lånekoll behandlar din information för följande ändamål:

 • Säkerställa kundkännedom
 • Tillhandhålla tjänsten
 • Förbättra din kundupplevelse och personifiera användandet av tjänsten
 • Utveckla tjänsten samt att analysera din användning av tjänsten
 • Skicka notifiering och meddelande via mail, sms, telefon och e-post eller på annat sätt samt skicka marknadsföring om våra produkter och tjänster
 • Informera om uppdatering av tjänst och användarvillkor
 • Säkerställa och underhålla den tekniska funktionalitet hos tjänsten
 • Förhindra och förebygga missbruk av tjänsten samt förhindra användnings i strid med användarvillkor
 • Uppfylla och fullfölja förpliktelser enligt lagkrav

Lånekoll behandlar dina personuppgifter för att tillhandahålla den tjänst vi erbjuder och lämnar för detta ändamål även ut dina personuppgifter till de kreditgivare och kreditupplysningsinstitut med vilka vi samarbetar, försäkringsbolag och leverantörer av tjänster i syfte att tillhandahålla de bästa förutsättningarna för dig samt för att uppfylla de lagkrav som ställs på Lånekoll. Lånekoll kan även vid framtida tillfälle välja att kontakta dig med information om nya tjänster eller erbjudanden. Lånekoll mottar även uppgifter om dig inklusive kredituppgifter och kreditbeslut från de kreditgivare och kreditupplysningsföretag som vi samarbetar med. 

Dina personuppgifter kan också komma att läggas till grund för kundanalyser, kunduppföljning, affärsutveckling, marknadsundersökningar, marknadsföring och statistisk analys. Lånekoll spelar in all telefonkontakt vi har med dig, för att kunna säkerställa den överenskommelse vi träffar med dig och för att säkerställa kvalitén på de tjänster vi levererar till dig. Inspelningar och de övriga uppgifter vi sparar om dig kommer att ligga kvar i våra system så länge vi har ett kundförhållande med dig. För att få information om vår behandling av dina personuppgifter kan du kontakta oss per e-post till kundservice.gdpr@lanekoll.se. Dit kan du också vända dig om du inte vill att dina personuppgifter används för direkt marknadsföring eller om du vill att vi ska rätta, blockera eller utplåna uppgifter som vi felaktigt har behandlat om dig. Vi skyddar dina personuppgifter genom brandväggar, krypteringsfunktioner och anti-virus. Genom att godkänna villkoren när du ansöker om bolån och privatlån bekräftar du att du tagit del av och förstått innehållet i Lånekolls integritetspolicy.

Begränsning av Lånekolls ansvar

Information, uträkningar och rekommendationer lämnade av Lånekoll ska endast betraktas som vägledande förslag på hur du kan gå till väga, och det är upp till dig som användare av våra tjänster att värdera lämnad information för att avgöra om den är tillämplig på din individuella situation och privatekonomi. Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår på grund av att du väljer att ingå, eller avstår från att ingå, låneavtal med någon av de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar. Eventuell finansiell rådgivning som du mottar från de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar utgör rådgivning från den banken eller kreditgivaren, och avtal som du tecknar med dessa företag är ett avtal mellan dig och banken eller kreditgivaren.

Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår genom sådan rådgivning, eller genom ingåendet av sådana avtal. Det åligger därför dig att kontrollera den information som vi lämnar om erbjudanden från banker och andra kreditgivare. Lånekoll ansvarar inte för skador eller förluster, varken direkt eller indirekta, och andra olägenheter som kan härledas till genomförandet av, eller har annan koppling till utförandet av finansieringstjänster av tredje part. Lånekoll är inte ansvarig för skada som beror på svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelse, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet. Förbehåll avseende strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Lånekoll själv är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd. Föreligger hinder för Lånekoll att tillgängliggöra Webbplatsen eller vidta åtgärd på grund av omständighet enligt detta stycke får åtgärden skjutas upp till dess att hindret har upphört. Lånekoll har en ansvarsförsäkring avseende sin verksamhet som bolåneförmedlare, se Lånekolls informationsblad.

Ansvar för information på vår webbplats

Innehållet på Webbplatsen är skyddat enligt lag om upphovsrätt. Det är förbjudet att utan Lånekolls samtycke göra kopior av hela eller delar av innehållet på Webbplatsen. Det anbud som du får genom att använda dig av Webbplatsen och dess budgivarplattform får endast användas för eget bruk och inte i eget kommersiellt syfte.

I den mån som Webbplatsen innehåller länkar till tredje parters webbsidor kan innehållet på sådana webbsidor vara skyddade av dessa tredje parters immateriella rättigheter, och Lånekoll ansvarar inte för innehållet på sådana tredje parters webbsidor. Information som visas på Webbplatsen har vi erhållit från källor som vi bedömer vara tillförlitliga. Vi kan dock inte garantera att informationen är fullständig, riktig eller helt uppdaterad. Lånekoll tar därför inte ansvar för ekonomiska transaktioner eller andra rättshandlingar som grundats på information på Webbplatsen, utan användande av sådan information sker på egen risk. Lånekoll kan inte heller garantera att din användning av Webbplatsen eller nedladdat material från Webbplatsen inte kommer att orsaka skada eller förlust relaterad till din användning av Webbplatsen, såsom men inte begränsat till, förlust av data, datavirus, spyware, skadliga program, trojaner eller maskar. Användning av Webbplatsen sker således på egen risk för sådan skada eller förlust. Besökare ska omgående för Lånekoll påtala (reklamera) fel eller brister på Webbplatsen och budgivningsplattformen som påverkar besökare på ett menligt sätt. Reklamation ska lämnas så snart du upptäckt eller bort upptäcka felet/bristen. Reklamation görs till reklamation@lanekoll.se

Användning av cookies

På Webbplatsen använder vi cookies. Detta är en liten textfil som Webbplatsen begär att få spara på din dator. Cookies används i syfte att förstå hur våra besökare använder Webbplatsen och för att kunna förbättra användarupplevelsen. Det finns två typer av cookies, permanenta och temporära cookies. Permanenta cookies lagras som en fil på din dator eller mobil under en viss tid, dock längst 12 månader. Session cookies lagras tillfälligt och försvinner när du stänger din webbläsare. Vill du inte acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Ändringar

Vi förbehåller oss rätten att ändra och uppdatera dessa allmänna villkor från tid till annan. Vi kommer att meddela eventuella förändringar av dessa allmänna villkor genom särskilda meddelanden på Webbplatsen och genom att uppdatera och publicera en ny version av dokumentet på Webbplatsen. Vi uppmanar dig därför att från tid till annan besöka vår webbplats för att kontrollera huruvida några förändringar har skett.

Senaste uppdatering villkor: 20230516

1. Information om Extrakoll

Extrakoll (”Extrakoll”) är en tjänst som tillhandahålls av Consector AB, org.nr 556961–4216, om du väljer att bli medlem i Extrakoll. När vi skriver Lånekoll nedan menas Consector AB. Syftet med Extrakoll är att medlemmarna ska få information och erbjudanden inom ramen för Lånekolls verksamhet, om lån, försäkringar samt andra finansiella tjänster och produkter för privatpersoner. Genom att bli medlem i Extrakoll godkänner du att dessa medlemsvillkor gäller mellan dig och Lånekoll. Du kan även få upplysningar om ditt medlemskap genom att kontakta extrakoll@lanekoll.se eller ringa 0770–221222.

2. Gratis medlemskap

  Det är frivilligt och kostnadsfritt att bli medlem i Extrakoll. Du blir medlem genom att godkänna villkoren för Extrakoll i samband med att du beställer en tjänst som tillhandahålls under varumärket Lånekoll. Medlemskap i Extrakoll utfärdas endast till personer över 18 år.  

3. Förmåner

Syftet med Extrakoll är att tillhandahålla medlemmarna en högre grad av service samt information och erbjudanden som kan vara av intresse för medlemmarna. Som medlem i Extrakoll får du bland annat:

 • Lånekoll (Extrakolls) nyhetsbrev med tips inom privatekonomi, upp till fyra gånger per månad.
 • Tillgång till Lånekolls lånesupport, via telefon, där du kan ställa frågor och få personlig service kring dina lån.
 • Garanterad hög servicenivå genom hela ansökningsprocessen i Lånekolls ordinarie tjänster för låneförmedling och försäkringsförmedling, vilket ökar möjligheterna till en beviljad ansökan.
 • Anpassad marknadsföring och erbjudanden som Lånekoll tror kan vara av intresse för dig. Dessa erbjudanden kan avse Consector AB:s samtliga tjänster, som tillhandahålls under varumärket Lånekoll, såväl som erbjudanden från Lånekolls samarbetspartners som kan vara av intresse för dig.
 • Information, erbjudanden och förmåner från Extrakoll kan skickas ut till dig via post, e-post, SMS, telefon eller andra digitala kanaler.

4. Personuppgiftsbehandling

I vår Integritetsskyddspolicy (som finns tillgänglig på vår webbplats) förklarar vi hur Lånekoll samlar in och behandlar dina personuppgifter och i övrigt och vilka rättigheter du har i anslutning till detta. Vi kommer att behandla personuppgifter så länge du har ett medlemskap hos oss. Om du har frågor om Integritetsskyddspolicyn kan du kontakta oss på kundservice@lanekoll.se.

5. Giltighetstid

Medlemskapet gäller tills vidare och kan sägas upp av bägge parter med omedelbar verkan. Du kan när som helst begära utträde ur Extrakoll genom att kontakta extrakoll@lanekoll.se, ringa 0770–221222 eller genom att klicka på avregistreringslänken som finns med i varje e-post och SMS utskick.

Senaste uppdatering villkor: 2023051