Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Kvinna som betalar för en smoothie

Hur du tar tag din dåliga ekonomi

Till alla inlägg

Publicerad


Har du alltid ont om pengar? Känns varje oväntad utgift som en smäll i ansiktet? Har du skulder upp över öronen – pengar som du lånat av vänner, familjemedlemmar eller låneinstitut? Då låter det som att du har ekonomiska problem. Ta ett djupt andetag, du är nämligen inte ensam. I den här artikeln ger vi dig handfasta tips på hur du kan förändra din livssituation till det bättre.

Kvinna som betalar för en smoothie

Vad är dålig ekonomi?

Dålig ekonomi är när dina personliga tillgångar inte räcker till i förhållande till dina utgifter. Det kan finnas flera orsaker bakom dålig privatekonomi. I vissa fall kan det bero på yttre omständigheter som gör att pengarna inte räcker till. I andra fall beror det på ett osunt beteende, att man helt enkelt spenderar pengar som man faktiskt inte har. På sikt kan detta beteende skapa stora problem i form av växande skulder, ekonomisk kris och stark ångest.

Kom till insikt om ditt beteende

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan och vill göra något åt saken får vi säga grattis! Det första steget till att förändra sin ekonomiska situation är nämligen att komma till insikt om sitt beteende. Utan att ha formulerat vad problemet är kommer du inte att kunna hitta en lösning. Förändringen kommer inte att gå över en natt, men den är inte heller omöjlig.

Vad du kan göra för att förbättra din ekonomi – en checklista

1. Se över lån och skulder

Det första du behöver göra är att se över dina lån och skulder. Vem är du skyldig vad? Hur stora är summorna? Den här delen kan kännas jobbig, men du behöver få koll på situationen för att kunna förbättra din ekonomi. Om du har lånat pengar från flera låneinstitut kan du minska utgifterna genom att samla dina lån. Det kan vi hjälpa till med.

2. Bestäm dig

När du har sett skulden i vitögat är det dags att göra upp en plan. Hur mycket ska du betala tillbaka varje månad? Vem är viktigast att prioritera? Det är nu du behöver bestämma dig för att göra en förändring.

3. Se över abonnemang, kreditkort och försäkringar

Använder du autogiro eller har du flera kreditkort, abonnemang och försäkringar? Nu är det dags att städa upp! Kanske är du dubbelförsäkrad eller betalar onödigt mycket för ett kreditkort. Säg upp det du inte behöver. Summorna kan verka små, men i slutändan gör de stor skillnad.

4. Gör en budget

För att kunna betala tillbaka dina skulder behöver du skapa en budget. På så sätt får du koll på vad pengarna går till varje månad, samt vad du kan dra ner på. Om pengarna ändå inte räcker till kan det vara bra att ta ett extrajobb. Kom ihåg, den här perioden kommer inte att vara för alltid, bara till dess du kommer på fötter igen.

5. Ta hjälp

Det finns många olika appar och knep som kan hjälpa dig att dra ner på onödiga kostnader och få koll på din ekonomi. Men ibland kan man behöva mer stöd än så. Alla kommuner erbjuder sina invånare kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Där kan du få personlig rådgivning utifrån din specifika situation.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen