När du köper en nyproduktion har du förmånen att flytta in i en ny och fräsch bostad som du blir den första att kalla hem. Men vad händer egentligen från det att du hittar din drömbostad tills du sätter nyckeln i låset till ditt sprillans nya hem? Här sammanfattar vi hur det går till att köpa en nyproduktion och vad du bör tänka på innan du slår till.
Skaffa ett lånelöfte
Om du behöver ta ett lån för att finansiera ditt bostadsköp bör du först ha ett lånelöfte. Då vet du hur mycket pengar du kan spendera på en nyproducerad bostad. Jämför olika bolån och välj det erbjudande som passar dig bäst.
Gör en intresseanmälan
När du hittar ett projekt som du är intresserad av kan du anmäla ditt intresse och på så sätt få löpande förhandsinformation om projektet. Många byggbolag tar emot intresseanmälningar via sin webbplats redan i ett tidigt skede. Det kostar inget och du förbinder dig inte till något.
Lämna köpanmälan vid säljstart
Inför säljstart kontaktas de som föranmält sitt intresse och information om nybygget skickas ut eller läggs upp på byggbolagets hemsida. Ibland tillhandahåller byggbolagen en visningslokal eller liknande som du kan besöka för att se bland annat bilder, ritningar och modeller över projektet. Om du bestämmer dig för att köpa en av bostäderna lämnar du en köpanmälan vid säljstart.
Boka bostad
Om du blir erbjuden någon av de bostäder du anmält att du vill köpa tecknas ett bokningsavtal och du betalar en bokningsavgift. Avgiftens storlek varierar från byggbolag till byggbolag och är en del av bostadens totalsumma. Det innebär att bokningsavgiften sedan dras av från bostadens totalpris. Se till att allt är klart med din bank och att du har ett lånelöfte, en lånekalkyl etc. innan du bokar en bostad.
Signera förhandsavtalet
När bostadsrättsföreningen bildats tecknas ett förhandsavtal mellan dig och föreningen. Avtalet skrivs vanligtvis ett eller två år innan bostaden är färdig för inflyttning. Den avgift som tillkommer vid tecknandet av förhandsavtalet dras också av från bostadens totalsumma. Ibland struntar man i att skriva ett förhandsavtal och tecknar ett upplåtelseavtal direkt. Huruvida ett förhands- eller upplåtelseavtal skrivs i detta skede beror helt och hållet på hur långt bygg- och försäljningsprocessen har kommit.
Gör dina materialval och tillval
Under tiden bostaden byggs får du vanligtvis göra en del materialval såsom val av tapeter, kakel och köksluckor. En del byggbolag har en visningslägenhet där du kan se vilka material du kan välja mellan och vilka andra tillval du kan göra. Tillval är ofta väldigt dyra, se därför till att tänka igenom dina val noga.
Besiktiga bostaden
Innan du får nycklarna till din bostad kommer en oberoende besiktningsman att besiktiga den. Du förväntas då vara med och undersöka bostaden och se till att allt ser bra ut. När besiktningen är klar kan du reklamera eventuella fel eller brister.
Signera upplåtelseavtalet
Du skriver under det sista avtalet, upplåtelseavtalet och får information om hur slutbetalningen ska gå till. I de flesta fall får du en inbetalningsavi som du kan ta med till banken för att betala. När du hämtar ut nycklarna kan du behöva visa kvittot för slutbetalningen så se till att spara det.
Flytta in
När du genomfört slutbetalningen tar du med dig kvittot, hämtar ut nycklarna till din nya bostad och kan börja flytta in.
Sälj vidare din nyproducerade bostad
Du kan sälja vidare bostaden när du signerat upplåtelseavtalet trots att du inte fått nycklarna. Det kallas ”att sälja på ritning”. Du bestämmer själv om du vill sälja bostaden på ritning eller när du fått nycklarna.
Värt att tänka på innan du slår till
När du köper en nyproduktion köper du något som inte ännu finns, men du har fortfarande undersökningsplikt, det vill säga att du är skyldig att undersöka bostaden för att få en uppfattning om dess skick. Även om det är svårt att undersöka en bostad som inte finns måste du försöka göra en helhetsbedömning av projektet. Gå igenom den finansiella planen, titta närmare på föreningens skuldsättning och se till att du förstår avtalen och upplägget.
Lär känna byggbolaget
Titta närmare på byggbolaget och deras tidigare projekt. Har det blivit förseningar eller ökade kostnader? Släng även ett öga på tidsplanen och undersök vad som skulle ske om byggbolaget inte håller den. Glöm inte att ta reda på om det kommer att byggas något mer i området och hur det i så fall skulle påverka dig och din vardag.
Ha en plan B
När du köper en nyproduktion kan det ta ett par år innan bostaden är färdig. När det sedan är dags att flytta in och du eventuellt ska sälja din befintliga bostad kan bostadsmarknaden och dina ekonomiska förutsättningar förändrats. Att köpa och sälja på två olika marknader kan därför innebära en ekonomisk risk. Det kan därför vara en bra idé att se till att du har en god marginal och en plan B om din situation skulle förändras.
Vad är bindande och inte?
Bokningsavtalet är inte bindande, men det kan tillkomma en administrativ kostnad om du väljer att hoppa av. Förhandsavtalet och upplåtelseavtalet är dock bindande.
Vem äger marken?
Vid köp av nybyggd bostadsrätt bör du undersöka vem som äger den mark huset står på. En bostadsrättsförening kan antingen äga marken eller hyra den av kommunen och betala en så kallad avgäld (tomträttsavgäld) som ersättning för nyttjandet. Om föreningen hyr tomten och bostaden finns i ett attraktivt område kommer du med stor sannolikhet att åka på kraftiga avgiftshöjningar om markpriserna stiger.
Hur skuldsatt är föreningen?
Om du ska köpa en bostadsrätt bör du ta reda på hur skuldsatt föreningen är genom att titta i årsredovisningen och beräkna skuldsättningen per kvadratmeter boyta. Det gör du genom att dividera föreningens lån med totala boytan i föreningen. Om föreningens räntekostnader ökar resulterar det i högre månadsavgifter för dig som boende. Din månadsavgift kommer troligtvis att påverkas om föreningen är mycket skuldsatt och räntorna stiger. Stigande räntor får dock inte samma effekt på föreningar med lägre skuldsättning. Du bör även undersöka föreningens ekonomiska plan och se om det finns beskrivet vad som händer om räntorna skulle stiga. Då kan du tydligt se vad kostnaden kan bli längre fram.