Många funderar på att byta bank, kanske på grund av höga räntor och avgifter eller att man förlorat förtroende för banken. Bankerna har sedan några år tillbaka infört gemensamma rutiner för hur ett bankbyte ska gå till, vilket har underlättat för bankernas kunder. Så hur går ett bankbyte till och vad bör man tänka på?
Hur byter man bank?
Börja med att kontakta den bank du vill byta till. Den nya banken ser till att de konton och tjänster du har hos din gamla bank avslutas, öppnar nya konton och tjänster och ser till att pengarna som finns på dina gamla konton förs över till de nya. Banken tar inte ut någon avgift för att göra själva bankbytet, men det kan finnas andra avgifter som bankerna tar ut för exempelvis konton och tjänster, flytt av fonder, flytt av aktier och så vidare. Vanligtvis tar det max tre dagar att genomföra ett bankbyte, men vissa tjänster som kreditkort och värdepapper tar längre tid än tre till fem bankdagar att flytta eller avsluta. Det kan också ta mer än tre dagar att få nya kort och koder eftersom de skickas per post och inte kommer samtidigt.
Checklista inför bankbytet
Ju mer du förbereder dig inför bytet desto snabbare kommer det att gå. Börja med att gå igenom din ekonomi och se över vilka tjänster du har kopplade till ditt nuvarande konto och vad du vill flytta med till din nya bank. Nedan ser du ett antal frågor att svara på för att underlätta bytet för både dig själv och banken.
-
Är ni fler kontohavare till samma konto? -
Har du kort kopplade till kontot? -
Har du tjänster kopplade till kortet, exempelvis film- och musiktjänster? -
Har du en kontokredit? -
Har du autogiron som du vill flytta? -
Har du e-fakturor som du vill flytta? -
Har du lån som du vill lösa? -
Har du lån som du vill behålla? -
Har du ett vp-konto eller en depå kopplat till kontot? -
Har du ett individuellt pensionssparande (IPS) i banken? -
Har du ett bankfack? -
Har du en paketlösning? -
Har du ett fasträntekonto? -
Har du ett skogskonto? -
Har du ett investeringssparkonto (ISK)? -
Har du fondsparande i banken?
Uppgifter och handlingar att ta med vid bankbyte
När det är dags att besöka den nya banken och sätta allt i rullning ska du ta med dig dessa uppgifter och handlingar.
-
Kontoutdrag och årsbesked. -
Kontokort kopplade till din gamla bank som du vill avsluta. -
Uppgifter om konto- eller kortkrediter. -
Lista över autogiron och andra regelbundna överföringar som görs från ditt gamla konto. -
Lista över regelbundna insättningar till kontot, exempelvis lön, pension, a-kassa, studiemedel och skatteåterbäring. -
Privatgiroblanketter som ska makuleras. -
Säkerhetsdosa för internettjänster. -
Uppgifter om värdepapperskonto eller depå anslutet till din gamla bank. -
Uppgifter om bankfack.
Bra att veta när du byter bank
Kommande betalningar
Om du har lagt in kommande betalningar i din gamla internettjänst kommer dessa inte att följa med automatiskt till den nya banken. Du måste lägga in dem på nytt i den nya banken manuellt.
E-fakturor
Du måste även lägga in e-fakturor själv i den nya internetbanken. Glöm inte att betala de e-fakturor som kommit in till den gamla banken innan internettjänsten stängs ner. På så sätt kan du undvika onödiga påminnelseavgifter.
E-legitimation
Din e-legitimation fungerar oftast oberoende av bank fram till utgångsdatum och ska inte påverkas av bankbytet. När e-legitimationen går ut kan du beställa en ny via din nya bank. Ibland avslutar dock den gamla banken e-legitimationen när kunden avslutar sina konton, därför kan det vara fördelaktigt att kontrollera vad som gäller hos den bank du lämnar.
Flera kontohavare på samma konto
För att kunna byta bank måste ni vara överens. Ni måste därför besöka den nya banken tillsammans alternativt skriva en fullmakt för att det gamla kontot ska avslutas.
Lån
Om du har exempelvis bolån eller privatlån i din gamla bank och vill flytta lånen till din nya bank måste du lämna in en låneansökan till den nya banken. Den nya banken gör sedan en kreditprövning och löser ut det gamla lånet om lånet hos den nya banken beviljas. Då den nya banken inte är skyldig att låna ut pengar till dig kan det vara bra att få skriftligt på att du får låna pengar innan du byter till den nya banken.
Om du har flera lån i den gamla banken kan ett alternativ vara att endast flytta något av lånen till den nya banken. Glöm inte att du måste betala ränteskillnadsersättning till den gamla banken om du löser ett bundet lån i förtid. Om du har flera lån och endast vill lösa något av lånen kan det bli svårt om alla pantbrev står som säkerhet för alla lån.
Aktier, fonder och värdepapper
Flyttar du över aktier, fonder och andra värdepapper till din nya bank måste du spara avräkningsnotor och andra sammanställningar över anskaffningsvärden och försäljningsbelopp som du kan behöva inför kommande deklarationer. Dessa uppgifter förs inte över automatiskt från din gamla till din nya bank. Bankerna kan även ta ut avgifter för flytten.
Swish
Om du använder Swish måste du ansluta ditt nya bankkonto till appen. Då avslutas kopplingen till ditt gamla konto automatiskt. Därefter måste du aktivera Swish-appen igen.
Utvärdera bankbytet
Efter ungefär ett år kan det vara en god idé att utvärdera bankbytet. Fungerar det som det ska? Har du kvar ränterabatten? Har avgifterna höjts? Gäller fortfarande bolåneskyddet? En del rabatter och andra lösningar som du och banken kommit överens om kanske inte längre gäller.