Hoppa till huvudinnehåll
Avtal, pärmar och pennor ligger på ett bord med en mobil

Flytta bolån – så gör du

Det är enklare än vad många tror att flytta bolån. Genom att byta bank kan du spara ganska mycket pengar varje år. Fortsätt gärna att jämföra bolån med jämna mellanrum även efter att du bytt. Ränta och villkor ändras ständigt och du har allt att vinna på att låta bankerna tävla om dig som kund.

Vad ska du tänka på när du flyttar ditt bolån.

Minska kostnaderna genom att flytta ditt bolån

För de allra flesta hushåll är bolånet det allra största lånet. Större delen av bolånen är på ganska stora belopp. Det gör att hushållets kostnader för bolån blir mycket högre än för privatlån och andra konsumtionslån, trots att räntan är mycket lägre.

Mycket pengar att spara på att byta bank

Skillnaden mellan de lägsta och högsta genomsnittliga boräntorna mellan olika banker i Sverige är på över 4 procentenheter. Hur mycket svensken lånar i snitt till sin bostad varierar kraftigt över landet. Det genomsnittliga bolånet är på drygt 2,2 miljoner kronor.

Lägger vi ihop dessa två uppgifter är det lätt att inse att det finns mycket pengar att spara på att byta bolån. Genom att sänka kostnaden för bolånet med endast 0,5 procent blir det genomsnittliga lånet 11 000 kronor billigare per år! Det är bara ett exempel – kanske kan du spara ännu mer pengar på att flytta ditt bolån.

Med tanke på hur enkelt det är att flytta bolånet till en annan bank är det väl investerad tid. Dessutom är bolånet ett lån som de allra flesta betalar tillbaka över en längre tid. Det gör att även en relativt liten besparing per år blir mycket pengar i längden.

Enkelt att byta bank för bolånet

Många tror att det är svårt att byta bank för bolånet. Kanske beror det på att det handlar om så stora summor. I själva verket är det enkelt att flytta bolån. Anledningen till att det är så enkelt är att den bank som du flyttar lånet till oftast gör nästan allt arbete åt dig. Banken vill ju att du ska bli kund hos dem.

Så lägger du om bolånet

 1. Jämför bolån: Börja med att jämföra ränta och villkor för olika bolån. Tips: Med vår bolånerådgivare får du erbjudanden från flera bolåneaktörer med en enda ansökan. På så vis kan du lätt hitta bästa bolån. Ansökan är aldrig bindande. Jämför bolån nu.
 2. Signera: När du valt ett bolån med bästa räntan och bra villkor signerar du låneavtalet.
 3. Banken flyttar lånet: När du signerat avtalet tar din nya bank över och sköter flytten av bolånet åt dig. Om du använder Lånekolls kostnadsfria rådgivare är vi med under hela processen. Ofta tar flytten mindre än en vecka.

Tips: Ifall du bor i bostadsrätt behöver du ett utdrag ur lägenhetsregistret när du flyttar ditt bolån till en annan bank. Det får du från styrelsen i din bostadsrättsförening.

Flytta bolån med rörlig ränta

Vilka villkor som gäller för att flytta bolånet beror främst på om du har rörlig eller fast ränta. Enklast är det ifall du har rörlig ränta på ditt bolån. Till lån med rörlig ränta räknas även lån med tre månaders bindningstid. Ifall du har ett bolån med rörlig ränta har du rätt att när som helst flytta det till en annan bank utan att betala extra.
Många väljer att alltid teckna bolån med rörlig ränta av just den anledningen – det ger större frihet. Dessutom brukar det löna sig på sikt att inte binda bolånet.

Flytta bolån med fast ränta

Har du fast ränta på ditt bolån går själva flytten till på samma sätt, men med ett undantag. Bolån med fast ränta har alltid en bindningstid. Det innebär som regel att du måste betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank ifall du väljer att flytta bolånet i förtid.
Hur stor ränteskillnadsersättningen blir brukar bero på:

 • Hur stort ditt bolån är.
 • Hur mycket av bindningstiden som är kvar.
 • Det rådande ränteläget.

Är dina nya lånevillkor tillräckligt bra kan det ändå löna sig att flytta bolånet, trots att du får betala en extra avgift. Lönar det sig inte får du helt enkelt vänta till bindningstiden löper ut. Då kostar en flytt inget extra.

Försök också omförhandla bolånet

När du vet vilka villkor du kan få hos en annan bank kan det vara en idé att försöka omförhandla bolånet hos din nuvarande långivare också. Ingen bank vill förlora en kund. Därför är det troligt att din nuvarande bank ger dig ett nytt och bättre erbjudande om du väljer att vara kvar.

Amortering vid byte av bank

Vad som gäller för amortering i samband med flytt av bolånet beror på ifall du tänker låna mer pengar eller inte.
Om du vill utöka bolånet i samband med flytten finns olika alternativ för amorteringen:

 • Amortera 1 – 3 % av lånebeloppet: Det exakta beloppet beror på hur stort lånet är, din belåningsgrad och din inkomst.
 • Amortera den nya delen på 10 år: Ifall du tog ditt ”gamla” bolån innan 1 mars 2018 får du amortera den nya delen av lånet under en tioårsperiod.
 • Valfri amortering: Du kan välja att amortera eller inte ifall det totala lånet är mindre än 50 % av bostadens värde och det är mindre än 4,5 gånger din årliga inkomst före skatt.

Om du bara vill flytta lånet kan du:

 • Behålla nuvarande amorteringstakt: Ifall du skaffat bolånet efter 1 juni 2016.
 • Amortera en del av lånet på maximalt 15 år: Ifall du skaffat bolånet innan 1 juni 2016 måste du amortera den del som överstiger 70 % av bostadens värde senast inom 15 år. Understiger lånet 70 % av bostadens värde finns inget amorteringskrav.

Jämför bolån ofta

Bankerna ändrar ständigt villkoren för sina lån. Kanske hade du det billigaste bolånet när du tecknade det för ett, tre eller fem år sedan. På bolånemarknaden ändras räntor och övriga villkor snabbt. Banker justerar sina villkor för att locka till sig nya kunder.

Har din kreditvärdighet dessutom förbättrats sedan du tecknade bolånet finns en god chans att du kan få en lägre ränta. Därför är det bra att ta för vana att göra en bolån jämförelse regelbundet. Det tar knappt någon tid alls och du kan gott jämföra bolån minst en gång om året.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Hur får man pengarna att räcka som student?

Hur får man pengarna att räcka som student? Lånekoll kommer med tipsen som gör att det finns pengar kvar på kontot hela månaden. Studietiden är...

Pontus Holgersson -

Sänk din räntan med rätt verktyg

Se över din amortering och spara pengar

Så här funkar amortering, nu finns nya möjligheter att sänka din månadskostnad genom att omvärdera din bostad och genom det sänka din...

Andreas Eriksson -

Samboavtal

När är ett samboavtal viktigt?

Varför är ett samboavtal viktigt och varför ska man teckna ett när man blir sambo? Lånekoll förklarar varför det är viktigt och fördelarna med ett...

Pontus Holgersson -

Allmänt

Lånekoll är ett varumärke som opereras av Consector AB:s, org. nr 556961–4216, (hädanefter Lånekoll) med adress Narvavägen 12, 115 22 Stockholm, Tel: 0770–221222, e-postadress: kundservice@lanekoll.se. Lånekoll förmedlar bolån och andra konsumentkrediter, kontokort samt Lånekolls trygghetsförsäkring till privatpersoner. Lånekoll har tillstånd av och står under tillsyn av Finansinspektionen. För information enligt konsumentkreditlagen, distansavtalslagen och försäkringsförmedlingslagen m.m. se Lånekolls informationsblad.

Tjänsten

Consector AB tillhandahåller en förmedlingstjänst via www.lanekoll.se där privatpersoner ges möjligheten att konkurrensutsätta sina krediter genom att jämföra olika banker och andra kreditgivare. Du lämnar uppgifter om dig själv och din kreditsituation för att få anbud från ett flertal banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med. Vilka banker och kreditinstitut som Lånekoll samarbetar med hittar du här. Dessa allmänna villkor gäller för besökare av www.lanekoll.se (hädanefter Webbplatsen) som använder vår webbtjänst vilken även omfattar vår budgivningsplattform. Genom att anmäla dig till Lånekolls webbtjänst och göra en låneansökan så godkänner du dessa allmänna villkor. Webbtjänsten tillhandahålls av Consector AB, organisationsnummer 556961-4216, Narvavägen 12,115 22 Stockholm (hädanefter Lånekoll).

Kreditupplysning

När du accepterat dessa allmänna villkoren genom att använda webbtjänsten och göra en låneansökan så godkänner du även att Lånekoll beställer en kreditupplysning på dig och din medsökande. Kreditupplysningen lämnas av UC AB. UC AB registrerar en s.k. omfrågning på dig varefter de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med kan inhämta en kreditupplysning på dig. Endast en kreditupplysning registreras samtidigt som flera banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med får ta del av kreditupplysningen på dig utan att ytterligare frågor registreras. UC AB kommer att skicka hem omfrågandekopior till din folkbokföringsadress. Omfrågandekopiorna skickas hem för att du ska veta vilken information som lämnats ut om dig och vilka som tagit del av dina uppgifter. 

Du kan få flera omfrågandekopior hemskickade till dig men detta innebär inte att flera kreditupplysningar registreras på dig. Kreditupplysning kan, av ett fåtal kreditgivare, även komma att beställas från annat kreditupplysningsföretag än UC AB, t.ex. Bisnode Kredit AB (Bisnode). Lånekoll erbjuder därmed en kostnadsfri tjänst för privatpersoner att konkurrensutsätta sitt kreditengagemang genom att förmedla låneerbjudanden från banker och andra kreditgivare. Genom att acceptera dessa villkor godkänner du också att de banker och andra kreditgivare som Lånekoll samarbetar med lämnar information om dig som de inhämtat samt lämnar ut kreditbeslut till Lånekoll. Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande.    

Villkor för att använda webbtjänsten

För att använda webbtjänsten krävs att du accepterat dessa allmänna villkor samt att du är minst 18 år gammal och har en inkomst motsvarande minst 10 000 kr per månad (120 000 kr per år). Du skall också vara bosatt i Sverige. Genom att godkänna villkoren försäkrar du som kund att uppgifterna är korrekta och att du är behörig att använda webtjänsten samt åtar dig att anmäla förändringar i de uppgifter du lämnat Lånekoll för användande av webbtjänsten. Lånekoll erhåller ersättning från våra samarbetspartners i form av en provision vid förmedlat lån (se Lånekolls informationsblad). Vid medsökande måste även medsökande uppfylla ovanstående krav. Som kund måste du därför informera medsökande om dessa allmänna villkor och säkerställa hans eller hennes godkännande.    

Behandling av personuppgifter

De personuppgifter du lämnar hos Lånekoll via Internet, telefon eller mail registreras i vår kunddatabas. Lånekoll är personuppgiftsansvarig för de uppgifter du lämnar och upprätthåller god registervård. Lånekoll använder uppgifterna för att kunna utföra tjänsten som du beställt och för att säkerställa god kundkännedom. Personuppgifter som Lånekoll inhämtar behandlas i enlighet med GDPR (General Data Protection Regulation). Genom att acceptera villkoren för tjänsten samtycker du till att Lånekoll behandlar dina personuppgifter i enlighet med användarvillkoret.

Personuppgifter som vi samlar in och behandlar är:

 • Namn
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Personnummer
 • E-postadress
 • Kontonummer
 • Andra uppgifter som du själv lämnar inom ramen för tjänsten
 • Kommunikation mellan oss när vi hjälper dig i specifika ärenden

När du använder tjänsten kommer viss information att inhämtas automatiskt: såsom information om dig från kreditupplysning, teknisk data, vilket kan inkludera den URL genom vilket du får åtkomst till hemsidan, din IP-adress, unique device ID, typ av webbläsare, språk och information om identifiering och operativsystem. (se även vidare om användningen av cookies nedan)

Lånekoll behandlar din information för följande ändamål:

 • Säkerställa kundkännedom
 • Tillhandhålla tjänsten
 • Förbättra din kundupplevelse och personifiera användandet av tjänsten
 • Utveckla tjänsten samt att analysera din användning av tjänsten
 • Skicka notifiering och meddelande via mail, sms, telefon och e-post eller på annat sätt samt skicka marknadsföring om våra produkter och tjänster
 • Informera om uppdatering av tjänst och användarvillkor
 • Säkerställa och underhålla den tekniska funktionalitet hos tjänsten
 • Förhindra och förebygga missbruk av tjänsten samt förhindra användnings i strid med användarvillkor
 • Uppfylla och fullfölja förpliktelser enligt lagkrav

Lånekoll behandlar dina personuppgifter för att tillhandahålla den tjänst vi erbjuder och lämnar för detta ändamål även ut dina personuppgifter till de kreditgivare och kreditupplysningsinstitut med vilka vi samarbetar, försäkringsbolag och leverantörer av tjänster i syfte att tillhandahålla de bästa förutsättningarna för dig samt för att uppfylla de lagkrav som ställs på Lånekoll. Lånekoll kan även vid framtida tillfälle välja att kontakta dig med information om nya tjänster eller erbjudanden. Lånekoll mottar även uppgifter om dig inklusive kredituppgifter och kreditbeslut från de kreditgivare och kreditupplysningsföretag som vi samarbetar med. 

Dina personuppgifter kan också komma att läggas till grund för kundanalyser, kunduppföljning, affärsutveckling, marknadsundersökningar, marknadsföring och statistisk analys. Lånekoll spelar in all telefonkontakt vi har med dig, för att kunna säkerställa den överenskommelse vi träffar med dig och för att säkerställa kvalitén på de tjänster vi levererar till dig. Inspelningar och de övriga uppgifter vi sparar om dig kommer att ligga kvar i våra system så länge vi har ett kundförhållande med dig. För att få information om vår behandling av dina personuppgifter kan du kontakta oss per e-post till kundservice.gdpr@lanekoll.se. Dit kan du också vända dig om du inte vill att dina personuppgifter används för direkt marknadsföring eller om du vill att vi ska rätta, blockera eller utplåna uppgifter som vi felaktigt har behandlat om dig. Vi skyddar dina personuppgifter genom brandväggar, krypteringsfunktioner och anti-virus.

Begränsning av Lånekolls ansvar

Information, uträkningar och rekommendationer lämnade av Lånekoll ska endast betraktas som vägledande förslag på hur du kan gå till väga, och det är upp till dig som användare av våra tjänster att värdera lämnad information för att avgöra om den är tillämplig på din individuella situation och privatekonomi. Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår på grund av att du väljer att ingå, eller avstår från att ingå, låneavtal med någon av de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar. Eventuell finansiell rådgivning som du mottar från de banker och andra kreditgivare med vilka vi samarbetar utgör rådgivning från den banken eller kreditgivaren, och avtal som du tecknar med dessa företag är ett avtal mellan dig och banken eller kreditgivaren. 

Lånekoll ansvarar inte för eventuell skada eller förlust som uppstår genom sådan rådgivning, eller genom ingåendet av sådana avtal. Det åligger därför dig att kontrollera den information som vi lämnar om erbjudanden från banker och andra kreditgivare. Lånekoll ansvarar inte för skador eller förluster, varken direkt eller indirekta, och andra olägenheter som kan härledas till genomförandet av, eller har annan koppling till utförandet av finansieringstjänster av tredje part. Lånekoll är inte ansvarig för skada som beror på svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelse, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet. Förbehåll avseende strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Lånekoll själv är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd. Föreligger hinder för Lånekoll att tillgängliggöra Webbplatsen eller vidta åtgärd på grund av omständighet enligt detta stycke får åtgärden skjutas upp till dess att hindret har upphört. Lånekoll har en ansvarsförsäkring avseende sin verksamhet som bolåneförmedlare, se Lånekolls informationsblad.

Ansvar för information på vår webbplats

Innehållet på Webbplatsen är skyddat enligt lag om upphovsrätt. Det är förbjudet att utan Lånekolls samtycke göra kopior av hela eller delar av innehållet på Webbplatsen. Det anbud som du får genom att använda dig av Webbplatsen och dess budgivarplattform får endast användas för eget bruk och inte i eget kommersiellt syfte. 

I den mån som Webbplatsen innehåller länkar till tredje parters webbsidor kan innehållet på sådana webbsidor vara skyddade av dessa tredje parters immateriella rättigheter, och Lånekoll ansvarar inte för innehållet på sådana tredje parters webbsidor. Information som visas på Webbplatsen har vi erhållit från källor som vi bedömer vara tillförlitliga. Vi kan dock inte garantera att informationen är fullständig, riktig eller helt uppdaterad. Lånekoll tar därför inte ansvar för ekonomiska transaktioner eller andra rättshandlingar som grundats på information på Webbplatsen, utan användande av sådan information sker på egen risk. Lånekoll kan inte heller garantera att din användning av Webbplatsen eller nedladdat material från Webbplatsen inte kommer att orsaka skada eller förlust relaterad till din användning av Webbplatsen, såsom men inte begränsat till, förlust av data, datavirus, spyware, skadliga program, trojaner eller maskar. Användning av Webbplatsen sker således på egen risk för sådan skada eller förlust. Besökare ska omgående för Lånekoll påtala (reklamera) fel eller brister på Webbplatsen och budgivningsplattformen som påverkar besökare på ett menligt sätt. Reklamation ska lämnas så snart du upptäckt eller bort upptäcka felet/bristen. Reklamation görs till reklamation@lanekoll.se

Användning av cookies

På Webbplatsen använder vi cookies. Detta är en liten textfil som Webbplatsen begär att få spara på din dator. Cookies används i syfte att förstå hur våra besökare använder Webbplatsen och för att kunna förbättra användarupplevelsen. Det finns två typer av cookies, permanenta och temporära cookies. Permanenta cookies lagras som en fil på din dator eller mobil under en viss tid, dock längst 12 månader. Session cookies lagras tillfälligt och försvinner när du stänger din webbläsare. Vill du inte acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Ändringar

Vi förbehåller oss rätten att ändra och uppdatera dessa allmänna villkor från tid till annan. Vi kommer att meddela eventuella förändringar av dessa allmänna villkor genom särskilda meddelanden på Webbplatsen och genom att uppdatera och publicera en ny version av dokumentet på Webbplatsen. Vi uppmanar dig därför att från tid till annan besöka vår webbplats för att kontrollera huruvida några förändringar har skett.

Senaste uppdatering villkor: 20200706