Hoppa till huvudinnehåll
Brådskande bolåneärende?

Har du skickat in bolåneansökan och behöver hjälp snabbt så kan du ringa oss för att få ditt ärende prioriterat! Ring oss på 0770 - 221 222

Ingången till Skatteverket med stor skylt

Skattekonto som sparkonto - nu är det nollränta som gäller

Till alla inlägg

Uppdaterad

Publicerad


Med nollränta på många bankkonton har allt fler svenskar fått upp ögonen för en kreativ sparform med 0,8% ränta - skattekontot. Dock ändrades denna möjlighet 1/1 2017, då det inte längre var möjligt att få ränta på sitt skattekonto.

Skattekonto som sparkonto

Alla som betalar någon form av skatt eller avgift till Skatteverket har ett eget skattekonto.

Här sammanställs bland annat din preliminära skatt, inbetalningar och slutgiltig skatt som kan resultera i återbäring eller restskatt. Om du har överskott på ditt skattekonto tjänar du in ränta motsvarande inlåningsräntan, för närvarande 0,5625 %. Eftersom du inte behöver skatta på intjänad ränta på ditt skattekonto får du ytterligare 30 % - 0,8% (0,5625/0,7). Det kan jämföras med storbankerna som har 0% eller väldigt låg ränta på sina sparkonton. 

När lagarna kring skattekontot formades trodde man aldrig att det skulle bli så populärt som det är nu, man räknade inte heller med minusränta. På samma sätt som Skatteverket debiterar dröjsmålsränta på sena inbetalningar, är de tvingade till att betala ränta på överskott. I dagsläget uppskattar Skatteverket att det finns 22 miljarder "för mycket" i inbetald skatt. I praktiken så måste Skatteverket låna upp pengar dyrare än de har råd med för att kunna fortsätta men samma ränteutdelning, något som finansministern nu vill sätta stopp för. Reglerna ändrades 1 januari 2017 då räntan plockades bort från skattekontot.

Tips inför deklarationen 

Årets skattedeklaration sker mellan 22 mars - 2 maj. 

Riskerar du att få kvarskatt? Gör en extra inbetalning till ditt skattekonto - då slipper du betala 1,25 procent i ränta (16,5 procent efter förfallodagen). Kommer du få återbäring? Då finns det flera nischbanker som erbjuder konkurrenskraftiga sparräntor. Se till att banken har insättningsgaranti för ett säkert sparande.


Pontus är Lånekolls privatekonom. Pontus är grundare, VD i Lånekoll och har mångårig erfarenhet av privatekonomisk rådgivning till konsumenter inom bank- och finansbranschen.

Mer från bloggen